Ryautställning Torparna

Varför morfar Hugos sida ?   Jo  därför att vara morfar har tagit en stor del av tiden under de senaste 30 åren. Hugo är morfar till  sex barnbarn,  Johan, Robert, David, Jonas, Andreas och Sara.  Gammelmorfar till Kevin,  Kelly, Linnea, Morgan, Moa och Casper och Sixten, samt ännu en liten Linnea född den 25 september 2011. Kim och Erik finns också här.

 

Morfar Hugo fyllde 91 år i september 2008.  Det vill vi fira med en utställning  - vi tycker att det ska blir roligt att få se alla ryor som Hugo gjort samtidigt, så vi har samlat ihop ryor som vi fått under årens lopp.  Utöver detta har han knutit många nya mattor under året som gått. 

 

 

Ryorna  är i olika storlekar. Garn och ryabottnar har han oftast fått och utfrån det skapat egna kompositioner. Skapandet ugtår från vad som finns i garnlådan för fört illfället.

Garnspanare har haft bra koll på  andra-handsaffärer i Örebro med omnejd. Syföreningar och hembygdsföreningen har letat i längst in i garderboberna. Det är tydligt att många skaffade material under ryans storhetstid på 1960-talet - men många orkade aldrig knyta ryan, utan den hamnade i något skrymsle.

 

  Titta in i ryagalleriet

 

 

 

 

 

 

 

Sommartid  läggs ryagarnet åt sidan, då ägnar sig Hugo åt att spinna lin.  Linodling och allt som rör det har han lagt ned mycket tid på sedan 1970-talet då bastan uppfördes i Dammtorp. Hela linberedningsprocessen på gammalt vis kan nu en dag på året beskådas  i Dammtorp.

Denna höst har spinnrocken snurrat på så snart solen visat